Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

ΑΙΤΙΕΣ ΑΠΟΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ


Η μελέτη των βιοσυστημάτων δείχνει ότι ισχύει και σ' αυτά η μηχανική θεωρία της σύνδεσης φάσης. Σύμφωνα μ' αυτή, δύο μηχανικοί ταλαντωτές, δύο εκκρεμή, ταλαντεύο­νται ταυτόχρονα καθώς το ένα παρασύρει το άλλο με τους κρα­δασμούς που μεταδίδονται μέσω του τοίχου όπου είναι κρεμα­σμένα.

Στα βιοσυστήματα λοιπόν, το φυσιολογικό είναι να παρασύ­ρονται, ενώ αν δεν παρασύρονται ή παρουσιάζουν αφύσικο παρασυρμό έχουμε κακές συνέπειες μέχρι και θανατηφόρες.

'Ενα παράδειγμα δυσμενούς παρασυρμού είναι το χρονικό κενό των ταξιδιών με αεριωθούμενο αεροπλάνο. Οι επιβάτες των αεριωθούμενων όταν διασχίζουν μεγάλες αποστάσεις περνώντας έτσι πολλές ζώνες χρόνου, οι οργανισμοί τους αποπροσανατολίζονται σε σχέση με τον καινούριο τοπικό χρόνο. Το σώμα μπο­ρεί να χρειαστεί μια ολόκληρη εβδομάδα για να ξαναπαρασυρ­θεί στον καινούριο ημερήσιο ρυθμό. Εχει δειχθεί με πειράματα ότι η διάρκεια ζωής των εντόμων και των ζώων μειώνεται κατά 6 % περίπου όταν αναγκαστούν να ζήσουν κάτω από συνθήκες αντίστοιχες με το κενό των αεριωθούμενων.

Οι χειριστές και το υπόλοιπο προσωπικό των αεριωθούμενων υποφέρουν οι περισσότεροι από πεπτικές διαταραχές, αϋπνία και ερεθισμό των ματιών τους .



Το κενό των αεριωθούμενων έχει το αντίστοιχό του στο δια­στημικό χρονικό κενό που είναι πολύ πιο σημαντικό και τα δύο ωστόσο είναι απορύθμιση των ημερήσιων ρυθμών του ανθρώ­που. Ακόμα πιο επικίνδυνη φαίνεται η αφύσικη ρύθμιση των υπόδιων ρυθμών μας, με μικρότερη διάρκεια, γεγονός που μπο­ρεί να συμβεί με αρκετούς τρόπους.

Σημειώθηκαν π.χ. περιπτώσεις ανθρώπων που έπεσαν σε κώμα σε κινηματογράφους, όπου η ταχύτητα προβολής ήταν πολύ μικρή παρουσιάζοντας στα μάτια των θεατών φωτεινές αστρα­πές. Η απορύθμιση του εγκεφάλου μπορεί να προκαλέσει ακόμα και επιληπτικές κρίσεις.

Η πραγματική επιληψία η ιερή νόσος των αρχαίων, είναι μια πολύ γνωστή ασθένεια του εγκέφαλου που παρουσιάζει χαρα­κτηριστικές κρίσεις. Η λαϊκή της ονομασία είναι «σεληνια­σμός» γιατί υπάρχει γενικά η αντίληψη ότι η ασθένεια αυτή σχετίζεται με τις φάσεις της Σελήνης, ιδιαίτερα με την πανσέληνο.

Μήπως οι κρίσεις της πραγματικής επιληψίας, ανεξάρτητα από την κύρια αιτία της, πυροδοτούνται από κάτι που προκαλεί μια απότομη απορύθμιση του εγκέφαλου;

'Ενας νευρολόγος τον Μάντσεστερ περιέγραψε τρεις περι­πτώσεις στο περιοδικό Lancet που γυναίκες έπαθαν κρίσεις μεγάλης επιληψίας ενώ ρύθμιζαν το σύστημα ελέγχου συσκευών τηλεόρασης που τρεμόπαιζε.

Μια φωτεινή λάμψη με συχνές διακοπές αποδείχθηκε λοιπόν ικανή να προκαλέσει μιαν έντονη επιληπτική κρίση με απο­ρύθμιση του εγκεφαλικού ρυθμού. Κάτι λοιπόν φαίνεται πως ήξεραν οι Ρωμαίοι, που μαζί με τους Ελληνες γιατρούς παρέλα­βαν και την ελληνική ιατρική, όταν στριφογύριζαν έναν τροχό μπροστά στα μάτια των δούλων για να δουν αν ήταν επιρρεπείς σε σπασμούς.

[Πηγή]:  www.koutouzis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
(c) free template