Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Η τηλεόραση βλάπτει την ανάπτυξη των νηπίων




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Τ α αποτελέσματα ανεξάρτητων επιστημονικών ερευνών σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Αυστραλίας είναι κατηγορηματικά: η τηλεόραση βλάπτει σοβαρά τη διανοητική ανάπτυξη όλων των νηπίων ηλικίας κάτω των δύο ετών. Επιπλέον, η κυβέρνηση της Αυστραλίας εξέδωσε προσφάτως κατευθυντήριες οδηγίες προς τους γονείς, σύμφωνα με τις οποίες τα παιδιά κάτω των 24 μηνών δεν θα πρέπει να παρακολουθούν καθόλου τηλεόραση. «Ο χρόνος που περνούν τα παιδιά μπροστά στην οθόνη μπορεί να μειώσει τον χρόνο που έχουν για ενεργητικό παιχνίδικαι για κοινωνικές επαφές με τους γύρω τους. Η τηλεθέαση σε αυτή την ηλικία παρεμποδίζει την ανάπτυξη των γλωσσικών ικανοτήτων. Ενδέχεται επίσης να επηρεάσει την ανάπτυξη πλήρους εύρους των κινήσεων του ματιού και να μειώσει το χρονικό διάστημα συγκέντρωσης της προσοχής των παιδιών » γράφουν οι οδηγίες. Οι επιστήμονες λένε ότι τα παιδιά ηλικίας από δύο ως πέντε ετών μπορούν να περνούν με ασφάλεια μόλις μία ώρα την ημέρα μπροστά στη μικρή οθόνη. Οπως απέδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, ακόμη και αν ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα θεωρείται εκπαιδευτικό, για καθεμία ώρα τηλεθέασης την ημέρα τα βρέφη ηλικίας από οκτώ ως 16 μηνών αντιλαμβάνονται κατά μέσον όρο έξι-οκτώ λέξεις λιγότερες σε σύγκριση με τα βρέφη που δεν παρακολουθούν τόση ώρα τηλεόραση.

Φαίνεται ότι εκείνο που καθυστερεί τη διανοητική ανάπτυξη των νηπίων είναι η πολύωρη αδράνεια και η παθητικότητα. Συνεπώς, ακόμη και η ανάγνωση βιβλίων σε βρέφη ή η ενασχόλησή τους με παζλ, δραστηριότητες που παραδοσιακώς θεωρούνται ότι προάγουν την ευφυΐα ή την παρατηρητικότητα των παιδιών, θα πρέπει να περιορίζονται σε πολύ μικρά χρονικά διαστήματα ημερησίως.
ΤΟ ΒΗΜΑ

Οι γονείς πρέπει να περιορίσουν το χρόνο που τα νήπια ηλικίας μέχρι δύο ετών παρακολουθούν τηλεόραση, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη από ό,τι ωφέλεια στην ανάπτυξή τους. Αυτή είναι η προειδοποίηση προς τους γονείς ενός κορυφαίου ειδικού σε ζητήματα που αφορούν το παιδί, του καθηγητήΔημήτρη Χρηστάκη, ερευνητή του Ινστιτούτου Ερευνών για τα Παιδιά του Σιάτλ και καθηγητή του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ, σε μεγάλη του διεθνή έρευνα, που δημοσιεύεται στο παιδιατρικό περιοδικό «Acta Paediatrica». Ο κ. Χρηστάκης, εκφράζει επίσης τις επιφυλάξεις του και για τα εκπαιδευτικά ή ψυχαγωγικά DVD που απευθύνονται στα νήπια και ισχυρίζονται ότι είναι επωφελή γι’ αυτά, παρά την έλλειψη των σχετικών επιστημονικών στοιχείων.

Μελετώντας 78 σχετικές έρευνες της τελευταίας 25ετίας, ο Έλληνας ερευνητής, διαπίστωσε ότι εννέα στα δέκα παιδιά κάτω των δύο ετών παρακολουθούν τακτικά τηλεόραση διεθνώς. Μερικά μάλιστα περνούν μέχρι και 40% του χρόνου που είναι ξύπνια, μπροστά από την τηλεόραση, παρόλο που καμία επιστημονική έρευνα δεν έχει αποδείξει μέχρι σήμερα ότι υπάρχουν οφέλη από αυτή την πρόωρη έκθεση ενός παιδιού στην επίδραση της τηλεόρασης. Αν και αρκετοί γονείς θεωρούν ότι η τηλεόραση κάνει καλό στον εγκέφαλο των νηπίων, γι’ αυτό τα αφήνουν να βλέπουν με τις ώρες, οι ιατρικές μελέτες δεν έχουν επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο.

Αντίθετα, σύμφωνα με άλλες μελέτες, η παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων και DVD μπορεί να καθυστερήσει τη γλωσσική ανάπτυξη και το περιεχόμενο του λεξιλογίου. Τα νήπια τείνουν να μιμούνται αυτό που βλέπουν στην οθόνη, όμως μαθαίνουν καλύτερα από τις ζωντανές παρουσιάσεις, ενώ μια άλλη μελέτη διαπίστωσε μέτρια προβλήματα συγκέντρωσης της προσοχής στην ηλικία των επτά ετών σε όσα μικρά παιδιά έβλεπαν πολλή τηλεόραση πριν τα τρία τους χρόνια. Αρκετοί γονείς παραδέχονται ότι αφήνουν τα νήπια μπροστά από την τηλεόραση, επειδή χρειάζονται χρόνο για τους ίδιους, πράγμα που όσο κι αν είναι κατανοητό, πρέπει να αποφεύγεται κατά το δυνατό, σύμφωνα με τον έλληνα ερευνητή.

Ο κ. Χρηστάκης αποδίδει την αρνητική επίδραση της τηλεόρασης στο ότι εκθέτει τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των νηπίων σε μια σειρά από υπερβολικά ερεθίσματα, όπως φώτα που αναβοσβήνουν, συνεχείς αλλαγές σκηνών, απότομες ηχητικές αλλαγές κ.α., ενώ παράλληλα υποκαθιστά άλλες αναγκαίες δραστηριότητες, όπως το παιχνίδι ή η επαφή με τους γονείς. Εδώ και τέσσερις δεκαετίες εκφράζονταν ανησυχίες για την επίδραση της τηλεόρασης στα νήπια, αλλά μόνο πρόσφατα διάφορες επιστημονικές μελέτες άρχισαν να παρέχουν εμπειρικά στοιχεία που να θεμελιώνουν αυτούς τους φόβους.

Πηγή: http://www।ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
(c) free template